Zwangerschapshaptonomie

Zwangerschapshaptonomie is voor beide ouders en hun kind. In tegenstelling tot de meeste vormen van zwangerschapsbegeleiding is het geen groepsgebeuren, maar een individuele begeleiding waarin beide ouders worden betrokken. Samen worden jullie begeleid om al vroeg in de zwangerschap gevoelsmatig
contact met je kindje aan te gaan. Dat affectieve contact geeft jullie kind een goede start in het leven en bereidt jullie samen voor op het ouderschap.

Niemand weet van tevoren hoe de zwangerschap en bevalling precies zullen verlopen. Haptonomie zorgt ervoor dat je meer gevoel voor elkaar en voor je kindje ontwikkelt. Daardoor kunnen jullie de verschillende fases van de geboorte samen doorleven en onverwachte wendingen beter het hoofd bieden.

 

Wat houdt het in?
Contact maken
Jullie kindje heeft al tijdens de zwangerschap het vermogen om te voelen. Zo voelt het de baarmoederwand en het gerommel van de darmen, maar het kan ook contact maken met de buitenwereld.

De houding van de zwangere vrouw
Het kindje zal steeds meer ruimte gaan vragen en innemen in het lichaam van de moeder. Het kan voor haar zwaarder worden. Via haptonomie kun je ontdekken hoe je je kindje in het midden van je lijf kunt blijven dragen. Je kindje zal zich daar het meest prettig voelen en zelf heb je minder last van lichamelijke klachten als rugpijn, kortademigheid, bekkenpijn en harde buiken. Als partner leer je hoe je daarin kunt begeleiden en ondersteunen.

Voorbereiden op de bevalling
We oefenen hoe je met pijn kunt omgaan zodat jullie de bevalling met vertrouwen tegemoet kunnen treden. Daarnaast is er aandacht voor verschillende baringshoudingen, perstechnieken en het omgaan met weeën. We zullen samen ontdekken wat voor jullie het beste voelt.

Na de geboorte
Nadat jullie kindje is geboren, is het soms zoeken naar nieuw evenwicht. Er is een nieuw wezentje bijgekomen die zijn plek inneemt in je gezin. Daar is ruimte voor nodig. In de sessie na de geboorte kijken we terug op de bevalling en is er aandacht voor de nieuwe balans.

Praktische informatie
Zwangerschapshaptonomie bestaat uit zes sessies voor de bevalling en een sessie na de bevalling.
Voor alle sessies geldt dat jullie met z’n tweeën komen. Bij de laatste sessie (de sessie na de bevalling) komt jullie kindje ook mee.
Zodra je het kindje voelt bewegen in de buik kun je starten met zwangerschapshaptonomie. Meestal is dat rond de twintig weken zwangerschap.

Een sessie duurt 45 minuten.