Zwangerschaps­haptonomie

De kwaliteit van voelen, verbinden en bewustwording is ook heel goed toepasbaar tijdens een zwangerschap. Voelen naar je kindje, in verbinding zijn met je partner tijdens het proces, je bewust worden wat voor jullie belangrijk is bij de bevalling.

Zwangerschapshaptonomie is een begeleiding van vijf of zes sessies voor jou en je partner. We starten als jij zelf beweging van je kind in je buik voelt. Dat is meestal rond de twintig weken.

Wat houdt het in?

Contact maken
Jullie kindje heeft al tijdens de zwangerschap het vermogen om te voelen. Zo voelt het de baarmoederwand en het gerommel van de darmen, maar het kan ook contact maken met de buitenwereld. Door jezelf te laten voelen aan je kindje kun je hem uitnodigen tot contact.

Voorbereiden op de bevalling
We oefenen hoe je met pijn kunt omgaan zodat jullie de bevalling met vertrouwen tegemoet kunnen treden. Daarnaast is er aandacht voor verschillende baringshoudingen, perstechnieken, het omgaan met weeën en ontdekken we welke houdingen en technieken voor jullie het beste voelen.

Je houding
Het kindje zal steeds meer ruimte gaan vragen en innemen in je lichaam. Het kan zwaarder worden. Via haptonomie kun je ontdekken hoe je je kindje in het midden van je lijf kunt blijven dragen. Je kindje zal zich daar het meest prettig voelen en zelf heb je minder last van lichamelijke klachten als rugpijn, kortademigheid, bekkenpijn en harde buiken. Je partner leert hoe hij/zij je daarin kan begeleiden en ondersteunen.

Na de geboorte
Nadat jullie kindje is geboren, is het soms zoeken naar een nieuw evenwicht. Er is een nieuw wezentje bijgekomen dat zijn plek inneemt in je gezin. Daar is ruimte voor nodig. In de sessie na de geboorte kijken we terug op de bevalling en is er aandacht voor de nieuwe balans.